För nybörjare Tekniskt

Lite vatten = inga problem, eller?


En vanlig missuppfattning är ”lite vatten = lite problem”…

Det är lätt att göra tankevurpan att mycket vatten innebär mycket problem, och lite vatten innebär lite problem. I vissa fall kan det absolut stämma, så som vid erosionsproblem eller hantering av länshållningsvatten. Men i många fall är det grundvattentrycket som är den avgörande parametern, exempelvis kan man orsaka en stor trycksänkning med ett pyttelitet flöde.

Det kan läcka in en osynlig mängd vatten i ett schakt, eller ur en bortglömd brunn, medan trycksänkningen är stor och avsänkningstratten når mycket långt bort. Det är trycksänkningen som spelar roll för sättningar i omgivningen, ändring av flödesriktningar o dyl och inte storleken på flödet av grundvatten som leds bort.

Med samma tankevurpa kan följande situation uppstå. Man har en tillfällig gv-sänkning igång vid ett schakt med märker att det inte kommer något vatten, bara någon hink per dygn, så man drar slutsatsen att pumpningen inte behövs. Men i vissa förhållanden kan även ett väldigt litet flöde innebära stor effekt på trycket, vilket kan vara viktigt för stabiliteten.

Låt dig inte förledas att tro att en liten mängd grundvatten innebär att det inte finns stora problem 😉

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Flode-och-tryck-relation.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *