Tekniskt

Gemensam bild – grunden till allt

Något som kan ställa till det är grundvattenmagasin. Nämligen att det inte är självklart att man pratar om samma sak trots att man tror det. T.ex. när man har flera grundvattenmagasin att hålla reda på: vilket magasin har vilken trycknivå, vilket tryck är aktuellt i vilka beräkningar, vilka magasin är känsliga för påverkan etc. Att länshållning av en schaktbotten kan vara något helt annat än en grundvattentrycksänkning i vissa fall och i princip samma sak i andra fall – beroende om det finns ett låggenomsläppligt jordlager under schaktbotten eller inte.

Jag tror att det förekommer missförstånd kring detta ofta. Därtill finns det både olika vanor kring användande av begrepp och olika geologiska typmiljöer i landet, detta kan ställa till det i vår kommunikation. För att komma runt problemet tror jag på att skissa. Rita upp och prata igenom projektet, så att ni alla förstår vad som är vad och vad som händer när. Speciellt om det finns något behov av grundvattentrycksänkning. Och glöm då inte heller juridiken.

Tipset alltså: Gör en gemensam skiss (alltså ihop med andra kompetensområden som är involverade i undergrunden i projektet) och sätt ord på olika grundvattenmagasin och när/hur de spelar roll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *