Årskrönika är att ta i, men en summering av 2021 tänkte jag ge mig på. Till en början vet jag inte alls vad jag ska säga. Året har rullat på, pandemi och corona har det …
Grundvattenböcker i bokslukaråldern
Böcker. Fackböcker – massvis med kunskap komprimerad mellan två pärmar. Om jag bara läser kanske jag får en del av kunskapen, det är så lockande! Alltid lite svårt att hinna eller orka med, och oftast …
Wellpoints vs brunnar
Jag får för mig att wellpoints inte är så vanligt i Sverige. Jag vet inte om jag har rätt eller fel i den spaningen. Jag har själv använt det någon gång och föreskrivit det i …
Recept på en konceptuell modell
Vad en konceptuell modell är kan vara lite diffust till en början i karriären, sedan etablerar sig synen på den konceptuella modellen mer och mer tills man kanske glömmer hur diffust det är. Det finns …
Att vara Sherlock GW Holmes i fält
Ute i fält på uppdrag är man detektiv. Grundvattendetektiv. Eftersom jag gillar både Leif GW (groundwater) Persson och Sherlock Holmes känner jag mig gärna som Sherlock GW. När man är ute på plats så gäller …
Om det hydrogeologiska hantverket och hur man blir hydrogeolog
Jag funderade länge på när jag kunde börja kalla mig hydrogeolog. Jag var ingenjör, hade läst lite om grundvatten i flera kurser (geoteknik, bergtätning mm) och i någon enstaka specifik hydrogeologikurs. Men jag hade läst …
Tankar om höstterminsstart
Nu är jag några veckor eller en månad in på arbetes hösttermin för året. Efter lång sommarsemester tycker jag att det kan vara svårt att börja. Skitsvårt rent ut sagt. Jag brukar ha funderat på …
Grundvattenhistoria
Missa inte artikeln om grundvattenhistoria om du är nyfiken på hur förståelsen för grundvatten sett ut genom tiderna, och hur man praktiskt hanterat grundvatten. Jag tycker det är intressant att se hur utveckling har varit, …
Recept för ett lyckat grundvattenrör
Överväg placeringen i plan och djup noggrant. Utifrån geologi, syfte med röret och gärna också arbetsmiljö. Välj filter med omsorg. Välj dimension, material och installationsmetod med omsorg. Placera filtret på rätt djup och i rätt …
Lite vatten = inga problem, eller?
En vanlig missuppfattning är ”lite vatten = lite problem”… Det är lätt att göra tankevurpan att mycket vatten innebär mycket problem, och lite vatten innebär lite problem. I vissa fall kan det absolut stämma, så …